A maiákról - Mairon/Sauron

Mairon by Kapriss
Nehéz röviden összefoglalni a róla kialakult gondolatokat, de nem azért, mert olyan bonyolult a személyisége, sőt. Azért nehéz, mert Arda történetének nagyon aktív szereplője, és a Teremtéstől számolva annak három korszakán végigvonul.
Az ainuk fajában ahogy a valák között Melkor, a csekélyebb hatalmú maiák között is volt, aki Eru Ilúvatar gondolatától eltérő utat választott. A legnagyobb közöttük az volt, akit kezdetben Maironnak, "csodálatosnak" neveztek.
Mint minden maia, aki belépett Eába és leszállt Ardára, valamelyik valához csatlakozott. Léte első szakaszában Mairon Aule maiája lett, segítette munkájában, követte őt, és megtanulta tőle mindazt, amit lehetett. Hatalmas tudásra és ügyességre tett szert.
Amikor Melkor a Nagy Muzsikában létrehozta a disszonanciát, ami a mintától való eltéréssel kezdődött, majd olyan durva és erőszakos akaratot jelenített meg, hogy Eru félbeszakította a Teremtés folyamatát, s a dallamot, a látomást anyagivá tette Ea létrehozásával, ahol a jó és gonosz drámája és megoldódása játszódik majd, az ainuk tanúi lettek a következményeknek, ami a gonosz megjelenésének pillanata lehetett a világban.
A maiák közül sokan nem rögtön követték Melkor dallamát, fokozatosan hangolódtak rá, s mindük közül Mairon volt a legerősebb.
Melkor legfőbb csábereje az erő és hatalom volt, Mairon legnagyobb erőssége mérhetetlen tudása a fizikai anyagokról, és kiváló jártassága minden mesterségben, de emellett a rendet és a szervezettséget tartotta többre a zavar ellenében. E tulajdonságai voltak Melkor előtt a legkívánatosabbak, ezért Arda hajnalán elcsábította és megrontotta a maiát, aki levetette a Mairon nevet, Sauronná lett, és félelmetes erővel és gyorsasággal hajtotta végre Ura minden akaratát. Sokáig rejtve maradt, a Valák földjén senki sem tudta, és csak néhányan sejtették a maia színeváltozását. Sauron a hazugságnak és ámításnak is mestere volt, mágiája az alakváltoztatásra is kiterjedt.
Ő volt Melkor kémje a maiák közt, így nem maradt előtte rejtve semmi.
Almaren, a valák első lakhelyének pusztulása után Középföldére ment, ahol már nyíltan vállalta Melkorhoz való tartozását. Melkor erődítményt épített, Sauron a hadnagya lett, és minden ártó és gonosz tervének részese.
Az Izzó Harag Háborúja után és Melkornak, az Első Sötét Úrnak, aki ekkor már Morgoth, kitaszítása a Világ Körein túlra nem jelentette a Gonosz megszűnését, mert Sauron elmenekült és elbújt a valák haragja elől, majd meghúzva magát Angband mélységeiben erőt gyűjtött, hogy a Második Sötét Úr alakjában méltó utódja és örököse legyen a kitaszított bukott valának.
A Második és Harmadik Korszak a Sauron elleni háborúk szünetei és fellángolásai közepette telt, míg a Hatalom Gyűrűjének pusztulásakor anyagi mivoltától végleg megfosztva Sauron osztozott Ura sorsában is, követte őt a Világ Körein túl, az Ürességbe.