Nienna, Vaire és Este

Nienna, Vaire, Este
Három valié kötődik az eddig bemutatottakhoz, mégpedig közülük Nienna, a Gyász úrnője a Feanturok, Mandos és Lórien nővére, a nagyhatalmú araták egyike, Vaire, a Szövő Mandos, Este, a Szelíd pedig Lórien párja.

Nienna egyedül él és jól ismeri a bánatot. A bánata olyan nagy volt, hogy a Nagy Muzsikában éneke siratóvá változott még a vége előtt, így a gyász hangjai beleszövődtek a világ zenéjébe már a világ megteremtése előtt. Akik jól figyelnek és a lelkük tiszta, azok tőle tanulják a könyörületet és a reményt is.
Megsiratja Arda minden Melkor által ütötte sebét. Könnyei mégsem a kétségbeesést és a keserűséget, hanem a megtisztulást és a gyógyulást jelentik.
Házának ablakai a legnyugatibb nyugatra néznek, kifelé a világ falából. Nem jár gyakran a valák közé, inkább Mandos Csarnokait látogatja, hogy reményt és vigaszt adjon a várakozóknak, akik hozzá könyörögnek, mert ő erőt ad a léleknek, a bánatból bölcsességet formál.

Vaire, a Szövő, vagy Takács, Mandos társa. Kelméibe belesző mindent, ami a világ kezdete óta történt, és ezzel díszíti Mandos Csarnokának falait. Szőnyegei jelentik a világ emlékezetét.

Lórien társa Este, a Sebek és a Bánatok Gyógyítója. A nappalt végigalussza Lórellin tavának egyik szigetén, és forrásaiból merít pihenést és nyugalmat Valinor minden lakója.