Feanturok - a Szellemek Urai, a Lélek Mesterei


Namo, azaz Mandos és Irmo, azaz Lórien by Elena Kukanova
Már létezett Arda a végtelen csillagok között, volt levegője, voltak vizei, voltak szárazföldjei, és már volt rajta növekvő élet, ha egyelőre nem is teljes. Ám még számtalan sokan lakták, akiknek nem kétkezi munkája, mestersége gazdagította Arda világát, de hiányuk sivárrá tette volna azt a megteremtett világot. Ilyenek a Feanturok, a Szellemek Urai, a Lélek Mestereinek nevezett testvérek.

Az idősebbnek neve Námó, a Bíró, de inkább a lakhelye szerint Mandosnak nevezték.
Elsősorban Mandos, a Holtak Házának őrzője, a meggyilkoltak lelkeit ő szólítja magához, a Várakozás Csarnokában időznek, míg el nem bírálják őket tetteik szerint és lelkük újjászülethet, vagy örökre Mandos időtlenül táguló csarnokaiban kell maradniuk.
Mandos azonban emellett súlyosabb részt is vállal Arda életében. Ő a valák Ítéletmondója, de ítéletet csak Manwe parancsára mond.
Semmit nem felejt, és mindent tud, ami lesz, kivéve, amiről csak Ilúvatar tud. Ismeri a Nagy Muzsikába foglalt csapásokat, és amikor Manwe úgy akarja, kinyilatkoztatásokat tesz ezekről. Mivel pontosan ismeri Ilúvatar szándékát, mindig szenvtelen, kissé fásult. A szenvedés nem indítja meg, csupán egyszer, Lúthien könyörgésére.
Attribútumai a csuklyás köpeny, boltíves csarnok, színei sötétek, leginkább fekete.


A fiatalabb testvér Irmo, a Vágyébresztő, látomások és álmok ura. Kertjei Lórienben vannak és a legszebbek, sok szellem lakik bennük. Őt magát is Lórien néven nevezik.
A valák gyakran látogatnak Lórienbe, ahol nyugalmat találnak és megpihenhetnek Arda nagy munkáinak terhei közepette.
Attribútumai kerti élőlények, varázslat, színei tarkák vagy szürke és fehér.