A maiákról - Osse és Uinen

Osse és Uinen by Kimberly80
Osse és Uinen társak voltak, és Ulmonak, a Vizek Urának vazallusai.
Középfölde lakói, de főleg a tündék közül a telerek őket ismerték leginkább.
Osse nem az óceán mélységében élt, az annál sekélyebb vizeket, a tengerek partvidékeit, a szigeteket kedvelte leginkább, a Tenger Ura volt. Meglehetősen féktelen természetű maia, imádta Manwe süvöltő szeleit, amikkel óriási hullámokat korbácsolhatott fel. A partok mentén lakó népek tisztelték, de féltek is tőle, megbízhatatlannak tartották.
Melkor gyűlölte Arda vizeit, az óceánt és a tengereket, mert nem tudta őket uralma alá vonni. Arda alkotása idején megpróbálta a zabolátlan maiát hívéül megnyerni azzal, hogy neki ígérte Ulmo birodalmát mindenestől, ha mellé áll. Osse hajlott is erre, és kezdetben kedvére rombolta a tenger melletti partokat. Aule azonban, aki szárazföldek, Arda Testének alkotója volt, megelégelte és Uinen, a Tenger Úrnője segítségét kérte, hogy fékezze meg a párját.  Uinen ekkor Ulmo elé vezette, és Osse bocsánatot nyert, visszatért Ulmo szolgálatába, és hű is maradt hozzá; nagyjából. Mert továbbra is kedvelte az erőszakot, és sokszor tombolt a maga kedvéért is.
Uinen szívének kedves volt minden sós vizekben élő lény és növény. Hajának szálai behálózták a vizeket az ég alatt. Ő volt az egyetlen, aki képes volt megszelídíteni Osse-t. Szerette és pártfogolta a tengerjárókat, a númenoriak a valákat megillető tisztelettel viseltettek irányában.