A maiákról - Melian

A maiák ugyanúgy az ainuk rendjébe tartoznak, mint a valák, de Eru Ilúvatar náluk csekélyebb hatalommal ruházta fel őket. Az Ardára leszállt maiák a valákhoz csatlakoztak, hogy őket segítsék a munkájukban, és a legtöbbjük sosem öltött alakot, még nevük sem volt.
De voltak maiák, akik fontos szerepet töltöttek be, ezért a nevüket, tetteiket, munkáikat feljegyezték a tünde történetek.

Melian  by Elena Kukanova
Az első maia, akinek halhatatlan élete szorosan kötődött Középföldéhez, Melian volt.
Valinorban előbb Vánát és Estét szolgálta Lórienben, és Irmo Kertjeiben nőtt fel. A maiák közül senki sem volt nála bölcsebb, gyönyörűbb, vagy tehetségesebb a csodálatos dalok éneklésében. Fülemülék kísérték mindenhová, és megtanította őket énekelni. Szerette a nagy fák mély árnyékát, leginkább a vala Yavanna állt hozzá közel.
Amikor Ilúvatar idősebb Gyermekei a Cuiviénen partján felébredtek, a valák földjéről Középföldére költözött, hogy éneklésével és madárdallal betöltse a csendet.
Nan-Elmoth erdejében találkozott a beleriandi tünde nagyúrral, Elwevel, akit később Elu Thingol, vagy egyszerűen Thingol néven emlegetett a krónika, és egymásba szerettek.
Doriatban együtt alapítottak birodalmat, és királynéi mivoltában szülte meg leányukat Lúthien Tinúvielt, a Legszebbet. Láthatatlan védővonalat vont birodalmuk köré, amit Melian Övének neveztek, és így sok ezer éven át óvta a sötét hatalom terjeszkedése ellen. 
Elu Thingol by Elena Kukanova
Melian bölcs volt és a jövőbe látott. Tanácsaival igyekezett Thingol király döntéseit befolyásolni, ám ez nem mindig járt sikerrel.
Amikor egy ember, Beren átjutott a bűvös és erős varázslattal védett Melian Övén, tanácsot adott Thingolnak, hogy ne küldje Berent  a Silmarilért, mert ez a küldetés végül Doriath pusztulásához vezet. 
Az emberek barátja volt, segítette Húrin családját, majd később Beleg Cúthaliont  Túrin keresésében, amikor lembast adott neki, és figyelmeztette az Anglachel nevű kard álnokságára. 
Melian és lánya révén a maia vér keveredett mind a tündék, mind az emberek vérvonalával.  
Thingol halála után elhagyta Doriathot, kiüresedett számára a tünde lét, és megszűnt a védelem is. Előbb azonban figyelmeztette Berent és Lúthient a törpök árulására. Visszament Valinorba, ahonnan jött, és maiaként Lórien kertjeiben merengett bánatain, amit testi valójában Középföldén végigélt.