Aule, a Kovácsmester

by Brandon Moore
Ha illik egy valát úgy jellemezni, hogy emberhez hasonlítjuk, akkor Aule volt a legemberszerűbb természetű az Ardát formáló araták közül.
A hatalma nagy volt, közvetlenül Ulmo, a Vizek Ura után következett, hiszen Aule maga volt Arda testének megálmodója és alakítója. Eru Ilúvatar alig valamivel kisebb tudást adományozott neki, mint Melkornak. Zenéjében a szárazföldek, szigetek, síkságok és hegyek, tengerek és az óceán medencéi formálódtak. Aule az anyag komponistája. Övé a föld, a kő, az ércek, fémek és kristályok a legszerényebbektől a legpompásabbakig. 
Aule szenvedélye a munka, öröme és büszkesége az alkotás, de nem a birtoklásért és önnön tudásának gyarapításáért. Ő nem gyűjt, hanem bő kézzel ad, hogy újabb és újabb ötleteinek megvalósításába kezdhessen. Ő a Valák Kovácsa, Minden Mesterségek Tudója. A legkisebb munka is olyan becses számára, mint a legnagyobb. Neki volt a legnagyobb része mindabban, ami létrejött, szép és jó dolgokat alkotott nyíltan és titokban is. Tőle származik a tudás, a Földnek és dolgainak minden ismerete, különösen azoké, akik két kezükkel dolgoznak, de azoké is, akik nem alkotnak, mindössze a megértést keresik.
Arda formálásában Manwe és Ulmo szövetségese, és sokat fáradt azért, hogy Melkor rombolásait kijavítsa.
Melkor féltékeny volt rá, mert sokban hasonlítottak egymásra, mindketten új dolgokra vágytak, olyasmire, ami még senkinek nem jutott eszébe, és örültek műveik dicséretének. Aule azonban mindig hű maradt Eruhoz, műveit alárendelte akaratának, szívesen adott tanácsot is.
Melkor ezekben nem hasonlított rá, sőt ellentéte volt, irigység és gyűlölet kerítette hatalmába, hogy végül már alkotni sem volt képes egyebet, mint mások gondolatainak torzképeit, vagy pusztította műveiket.
Aule Ilúvatar Gyermekei közül a noldákat szerette leginkább.
Aule attribútumai a kalapács, az üllő, a tűz, a föld, színei a vörös, barna.